Ministerul Dezvoltării Economice a publicat un manual pentru a alerta consumatorii despre pericolele produselor cosmetice contrafăcute. Un ghid pentru a ști ce să eviți și cum să te protejezi de alergii și dermatită folosind produse greșite.
Un ambalaj intrigant, o culoare seducătoare și promisiunea de a întări, tonifica, luminează sau face pielea mai elastică. Cosmeticele, dintr-o încântare a femeilor, pot fi transformate într-o adevărată cruce, mai ales când conținutul sticlelor și sticlelor ne-ar face să oprim dorința de a întinde și pulveriza unguente necunoscute. După cum am menționat de mai multe ori, chiar și cei cu suflet „eco” pot face o alegere greșită și pot aduce acasă produse cosmetice inteligente – cele care sunt „prietenoase cu mediul” doar în cuvinte. Produse atractive, adesea concepute special de companiile ascunse în spatele steagului greenwashing-ului, care pot fi foarte dăunătoare sănătății tale.
Pentru a nu face alegeri „marca neagră”, sfatul este să vă concentrați întotdeauna pe cosmeticele naturale și să citiți cu atenție toate etichetele cosmeticelor și să interpretați INCI, lista de ingrediente.
Indicații din ce în ce mai importante cărora trebuie să le acordăm cea mai mare atenție care au împins și Ministerul Dezvoltării Economice, în colaborare cu Direcția Generală de Luptă împotriva contrafacerii, să publice un manual care să informeze despre riscurile pe care le implică alegerea produselor cosmetice frauduloase sau, mai rău. , din nou, contrafăcut.
Există trei sfaturi generale de urmat pentru a evita surprizele neplăcute:
- Citiți cu atenție eticheta. În Italia, de fapt, Decretul Legislativ 126/97 stabilește că toate produsele cosmetice trebuie să conțină lista ingredientelor în ordine descrescătoare, de la cele prezente în cantități mai mari până la cele prezente sub 1%. Aceeași legislație prevede restricții privind utilizarea a aproximativ 1400 de substanțe. Printre cele interzise se numără arsenicul, clorul, mercurul, plumbul, stricnina, dar și smoala și diverse parafine. Sunt permise substanțe precum amoniacul și nitrații de argint, dar numai cu limitări și concentrații precise.
- Evitați produsele cosmetice care par să prezinte o marcă faimoasă la preț redus: este probabil să fie produse contrafăcute și, prin urmare, extrem de periculoase.
- Achiziționați produse prin canale sigure și evitați să cumpărați produse a căror origine nu o puteți cunoaște.
În ghidul Ministerului, tocmai în acest sens, pe lângă reamintimirea obligației de a indica PAO – Perioada după deschidere – sunt rezumate și cele 26 de substanțe, componente ale parfumurilor, dar prezente și în alte materii prime sub formă de extracte sau uleiuri. plante, care prezintă un potenţial alergic la subiecţii predispuşi. Pe lângă aceste informații, produsul trebuie să indice: funcția sa; denumirea firmei și sediul producătorului/importatorului stabilit în UE; lotul de fabricație; orice instrucțiuni, precauții și utilizări prevăzute.
Un produs care nu conține aceste informații ar putea fi contrafăcut și, desigur, dăunător. Dar, uitându-ne la cifre, este, de asemenea, foarte răspândită în multe case italiene. Acest lucru nu ar fi surprinzător, având în vedere că, din nou, conform datelor de la Minister și Guardia di Finanza, falsificarea produselor cosmetice este o piață în dezvoltare rapidă, care și-a dublat valoarea an de an.
În timp ce, pe de o parte, controalele și atenția consumatorilor au crescut, din păcate sunt în creștere și cazurile de alergii și dermatite datorate folosirii produselor cosmetice neregulate: acestea reprezentau 4% din total în anii 1980, în timp ce acum s-a înregistrat o creștere de 8- 15%, cu vârfuri de până la 27%.
Din fericire, o alternativă există și anume să alegeți produse cosmetice organice, certificate scrupulos de organismele care verifică toate produsele înainte de a le introduce pe piață. Dar dacă ești atras de ideea de a încerca să fii tu însuți un „mic chimist cosmetic”, ghidul nostru vă va fi de mare ajutor pentru a începe!