Vitamina C este un element esential pentru buna functionare a sistemului imunitar si sinteza de colagen in organism. Colagenul întărește vasele de sânge, pielea, mușchii și oasele. De fapt, corpul uman nu poate crea colagen fără vitamina C.
Acidul ascorbic sau vitamina C este sintetizat de plante și multe animale; numai oamenii și unele primate sunt incapabili să-l sintetizeze din cauza deficienței enzimei L-glucono-g-lactonă oxidază.
Prin Vitamina C, organismul exploatează capacitățile antioxidante ale sistemului redox acid ascorbic/acid dehiroascobic pentru a efectua reacții fundamentale pentru menținerea homeostaziei multor organe.
In organismul nostru, vitamina C are functia de a asista si regenera Vitamina E, deteriorata de radicalii liberi. Vitamina C participă și la metabolismul aminoacizilor prolină și lizină pentru formarea moleculei de colagen. Reacția necesită vitamina C pentru a permite adăugarea de oxigen și pentru a menține fierul prezent ca cofactor în locul activ al enzimei hidroxilază într-o stare redusă.
Absența sau deficiența vitaminei C încetinește producția de hidroxiprolină și oprește formarea de colagen nou. La nivel epidermic, Vitamina C ajută la creșterea producției de lipide ale barierei corneene, permițând hidroxilarea bazelor sfingoide și a acizilor grași legați de acestea.
Petele intunecate, localizate in special pe fata si maini, pot deveni o problema estetica pentru multi. Acestea sunt zone de hiperpigmentare din cauza unei distribuții neuniforme a melaninei. În condiții normale, procesul de refacere a celulelor epidermice face ca pielea care s-a întunecat să revină spontan la culoarea sa naturală. Din diverse motive, in unele zone productia de melanina devine excesiva si pielea nu mai este capabila sa revina la conditiile initiale: se formeaza astfel pete intunecate al caror aspect se accentueaza in cazul expunerii la soare, mai ales daca sunt intense si discontinue. Vitamina C este capabilă să blocheze producția de melanină; efectul de iluminare pare să depindă de activitatea antioxidantă desfășurată împotriva tirozinazei, enzimă care necesită oxigen pentru a transforma aminoacidul tirozină în melanină prin formarea polimerilor cromoforici.
Vitamina C prezintă o eficacitate notabilă pe toată pielea, datorită proprietăților sale antioxidante: inhibarea melanogenezei; promovarea formării colagenului; prevenirea formării radicalilor liberi; regenerarea vitaminei E. Utilizarea sa în produsele topice este însă limitată de proprietățile sale chimico-fizice.
De fapt, în ciuda faptului că este ușor solubil în apă, acidul L-ascorbic este aproape inutilizabil în cosmetică, deoarece se degradează rapid în apă. Pentru a face molecula de vitamina C mai stabilă la oxidare, a fost sintetizat derivatul său, ascorbil fosfat de sodiu.
Vitamina C este un element esential pentru buna functionare a sistemului imunitar si sinteza de colagen in organism. Colagenul întărește vasele de sânge, pielea, mușchii și oasele. Corpul uman, de fapt, nu poate crea colagen fără vitamina C.
Acidul ascorbic sau Vitamina C este sintetizat de plante și multe animale; numai oamenii și unele primate nu sunt capabile să sintetizeze din cauza deficienței enzimei L-glucono-g-lactonoxidază.
Prin Vitamina C, organismul folosește capacitatea antioxidantă a sistemului redox acid ascorbic/acid deiroascobico pentru a efectua reacții fundamentale pentru menținerea homeostaziei multor organe.
In corpul nostru vitamina C are functia de a asista si regenera Vitamina E, deteriorata de radicalii liberi. Vitamina C este, de asemenea, implicată în metabolismul aminoacizilor prolină și lizină pentru formarea moleculei de colagen. Reacția necesită vitamina C pentru a permite adăugarea de oxigen și pentru a menține într-o stare redusă fierul prezent ca cofactor în situsul activ al „enzimei hidroxilaze”.
Absența sau deficiența vitaminei C încetinește producția de hidroxiprolină și oprește construcția de colagen nou. La nivel epidermic, Vitamina C contribuie la cresterea productiei de bariera lipidica a corneei, permitand hidroxilarea bazelor sfingoide si a acizilor grasi legati de acestea.
Petele întunecate, localizate în principal pe față și pe mâini pot deveni o problemă cosmetică pentru mulți. Sunt zone de hiperpigmentare din cauza unei distribuții neuniforme a melaninei. În condiții normale, procesul de înlocuire a celulelor epidermice face ca pielea care este întunecată tinde să revină spontan la culoarea sa naturală. Din cauze de natură diferită în unele zone producția de melanină devine excesivă și pielea nu mai este capabilă să revină la condițiile inițiale: se formează petele întunecate astfel al căror aspect se accentuează în cazul expunerii la soare mai ales dacă intensă și discontinuă. Vitamina C este capabilă să blocheze producția de melanină; efectul de iluminare pare să depindă de activitatea antioxidantă desfășurată în ceea ce privește tirozinaza, o enzimă care necesită oxigen pentru a transforma aminoacidul tirozină în polimeri de melanină prin formarea de cromofori.